www.katrinarosales.se www.chawo.blogg.se

ONE WAY

RECOVERYFLOWET FORTSÄTTER.

En dag till. 
 
 
Ibland, så händer det någonting med mig. Jag får som små lyckoryck. En impuls från det ljus som strålar emot mig. När jag vänder mig mot det vackra och tillåter mig själv stå still genereras där ibland en fantastisk kraft. När den kraften vågar användas kommer glädjen. Gjädjen. En glädje som den onde inte förmår röra. WOW. Dessa stunder. Jag förundras över Guds godhet och livets tänkvärdhet. Jag är verkligen levande för att folk har bett om helande & att få smaka på det hela, utan känslan av att kroppen vill fela är förlösande. Det ger hopp. 
 
Idag fick vi till uppgift att formulera våra mål. Rötterna. Stammen. Grenarna. Löven. Trädet. Stammen skulle bestå av kortsiktiga steg som vi kan ta för att komma till våra långsiktiga mål, som utgör trädets härlighet och kronan på verket - det friska livet. I mitten på stammen lät jag fingrarna formulera ÄTA NUTELLA, som jag så länge pratat om. Det var ett steg jag ville ta. Idag tog jag det. Jag sitter och fnittrar för mig själv just nu.
 
Jag och mamma promenerade till hemköp för att fylla på mellanmålsförrådet (propuds 10 kr styck) och när jag kliver ut bland folkmassan i den stora matmarknaden ser jag crépehörnan. Crépe med nutella läste jag, samtidigt som jag frågade mamma om jag fick lov att bjuda min nutellaälskande mamma på en crépe ikväll. Sagt och gjort.
 
Jag åt en nutellacrépe - the size of my face!
 
 
 
 

ÄMNET SOM ÄR ÄMNAT ÄMNESOMSÄTTNINGEN.

Ett rykande hett ämne i dagens samhälle är ämnesomsättningen. Det kan locka vem som helst att vända ögongloberna mot en löpsedel. Mig inkluderat.

Det finns extremt mycket myter om den, så pass många att jag tror att varenda en av er och resten av människorna som traskar runt i Sverige borde ta sig en titt in på dagvården för att få sig en föreläsning.

Det är inte bara personer som lider av ätstörningar som tror att ämnesomsättningen kan vara totalskörd. Det gör de flesta, tydligen. Det hörs från alla håll och kanter. Det intressanta är att ämnesomsättningen bara kan vara förstörd hos en person som passerat döden, och vad jag vet har man lite svårt att ge sitt uttalande då.

Ämnesomsättningen kan varken dö eller bli förstörd. Den kan bara sättas på sparlåga. Den kan repareras, men då måste man hålla en jämn energimängd och äta regelbundet.

Det är flera som tror att basalmetabolismen kan höjas eller sänkas över ett dygn, och det förklarar verkligen bristen på kunskap hos de personer som publicerar diverse löpsedlar. När en person går ner fort i vikt handlar det inte om att ämnesomsättningen helt plöstligt har fått sig en sprutt i baken, utan om att man har tappat vätska. Likadant är det när en person med exempelvis ätstörningsproblematik går upp väldigt fort i vikt, för att det till en början är mycket vätska som läggs på.

Ämnesomsättningen är inte heller statisk och den kommer att följa med om du börjar äta mer eller mindre, men ja, det är sant att man till slut blir överviktig om man äter och äter i obegränsad mängd varje dag, men med ett relativt jämnt energiintag är det omöjligt. (Ibland mer mat & ibland mindre. Ibland lingonveckan och ibland magsjukeveckan)

Vi är människor och vi behöver äta ganska ofta. Det är så vi fungerar. Kroppen strävar efter energibalans, även om du inte gör det. Du behöver äta lika mycket som du gör av med (mer om du ska bli frisk från en ätstörning), och det reglerar kroppen naturligt. Vi har något i hjärnan som med ett fancy namn heter hypotalamus, som registrerar hur mycket vi äter, reglerar blodsockret och ser till att sända en signal att du behöver äta mer till kvällen om du ätit mindre till frukost, genom att du automatiskt blir mer hungrig.

Det enda sättet att sätta kroppen i balans är att våga äta MAT av alla grupper. Din kropp kommer att skrika efter socker om du utesluter kolhydrater, och att då äta väldigt energität och mindre näringsrik mat till kvällen, för att sedan kanske få ångest och skippa regelbundenheten nästa dag samtidigt som du inte vågar äta dig mätt, och sedan köra en inbillad favorit i repris nästa kväll igen. Du kommer att ställa kroppen i obalans och dra ner ämnesomsättningen --> i det långa loppet.

Sedan är det inte så att ett specifikt livsmedel höjer eller sänker ämnesomsättningen. Vissa livsmedel sägs höja ämnesomsättningen och kan även göra det, men det är oftast i enorma mängder. Lura inte dig själv och skapa fler livsregler. Du kommer ändå aldrig klara av att dricka en flaska tabasco eller vilja sitta och sleva i dig en burk sambal oelek till fredagsmyset.

Kroppen har man med sig oavsett vad man gör. Ställ upp för den om du vill att den ska ställa upp för dig!  

 
Roses | via Tumblr
Roses | via Tumblr
RSS 2.0