www.katrinarosales.se www.chawo.blogg.se

VISDOMSORD SOM RÄCKER.BAKSIDAN AV SIN EGEN FRAMSIDA.

Förra veckan frågade en fin vän och ätstörningskämpe om jag kunde påminna henne om vad som är dåligt med en ätstörning och det kunde jag väldigt lätt göra. Det är värt att nämna och komma ihåg. 
 
Det som är dåligt, fruktansvärt och förödande med en ätstörning är att du bleknar bort för varje dag som går. Dina drömmar, dina planer och dina tankar försvinner för att ersättas med något så fel att det till slut blir rätt. Det som är fel blir till din identitet och du blir övertygad om att du är din ätstörning. 
 
Du lever med en hjärna som inte är din egen och tar besluten därefter. Det lilla monstret kommer att orsaka såväl fysiska som psykiska konsekvenser i dig. Förstoppning, svullenhet, bubblande och frusenhet. Tappa hår, inte orka gå i trappor, inte kunna sova om nätterna, inte orka, inte kunna koncentrera sig, inte orka delta i en konversation, inte kunna skratta och inte kunna hänga med i en film. 
 
Ditt immunförsvar kommer att stänga av  och du kommer att tänka på mat mest hela tiden. Du kommer att inte kunna äta en spontanbulle utan att behöva planera det en dag eller en vecka i förtid. Du kommer att vara så handikappad att du inte kan förstå vad din kropp behöver och du kommer att skrika åt alla för att du är övertygad om att det är de som har fel. Du kommer inte att våga. Du kommer inte att förstå ditt värde. Du kommer att kasta bort ditt liv. 
 
Att äta är inget alternativ - det är en skyldighet du har mot din kropp. 
 
Idag blir det min påminnelse. Ätstörningen har börjat skrika igen. Det är nu den håller på att dö. 

Vad en kan göra när man stänger av sin ätstörning: Fika på världens godaste kaka. Känna hur löjligt glad man kan bli för att en längtan & en väntan gått i uppfyllelse. Dansa bal med sina vänner & trampa varandra på fötterna en massa gånger på övningarna. Käka glass i solen - yes, man kan!

RAW STRAWBERRY-LIME CAKE.

 YES. We are going there!
 
 
Det är receptdags igen. Tänka sig.
 
Min tid har runnit ut ur sanden och det enda jag har hunnit med den senaste tiden är supersupersuperspeedade recept som browniemuffins a lá minute eller granola som gottar till sig i ugnen efter att jag bokstavligt talat slängt ner ingredienserna i en bunke och bara blandat runt lite för hastigt. Riktigt sorgligt.
 
Jag hade en tanke om att testa lite raw-food deserter till studenten, men brist på tid betyder också brist på mig. Jag har farit väldigt illa av stressen och omvandlats ett känslobalabalik som har fått VIP-plats på pendeln mellan ovanytan och underytan. Det blir många turer tur och retur vill jag lova. 
 

Mina medmänniskor blir mina medresenärer och är väldigt snälla. De ställer upp mycket och stannar tåget när det håller på att fara hejvilt. Min mamma är en av personerna, som alltså ställde sig och gjorde den här kakan åt mig utan att jag bett om det. It's true.
 
Jag hade nämnt att jag ville testa någon variant med jordgubbar & lime och plötsligt så fanns det en där och galet vad god den blev. Jag var tvungen att dela den med er, trots att det inte är jag som står bakom. Det här är ingen kaka som inte smakar som vanliga kakor gör, eller som kardborreband. På riktigt - den är fantastiskt god. Ja, det är faktiskt så att min mamma har pratat om den här kakan varje gång vi setts och bönat om att den ska få en plats på det där desertbordet (Emma - kladdkakorna får plats). Jag ska testa några till, men jag tror att denna kan bli en vinnare. SÅ bra.
 
Förövrigt så längtar jag som tusan tills tåget tar stopp och skolan tar slut. Faktum är att jag längtar mer till dagen efter studenten än studentdagen just nu. Yes. I'm honest. 
 
Jag ska ligga som en padda och inte röra en fena, kanske ta med pärona av det yngre slaget på en hotellfrukost eller be om en hemgjord killer-äggröra och fånga några solstrålar om det erbjuds några. 11:e JUNI säger jag bara - countdown from now on. 
 
OCH kakan. GÖÖÖÖR den. Lova?
 
 
Botten:
 
- 2 dl mandlar - 3 färska dadlar - 1 msk lönnsirap 
 
Fyllning:
 
- 2,5 dl blötlagda cashewnötter (helst över natten men minst 15 min) - 8 msk lönnsirap - 4,5 msk smält kokoslja - skal av 0,5 lime - 1 tsk vaniljpulver - 1/4 tsk salt - 7 msk limejuice - 2 dl färska jordubbar (om du använder frysta, se till att du har vattnat ur dem ordentligt innan. 

Jordgubbslager:
 
- 2 dl jordgubbar- 1 msk smält kokosolja
 
Lägg alla ingredienser till botten i en matberedare och låt den kötta ett tag.Tryck ut allt i en springform som du täckt med plastfolie. Ställ in i kylen. Mixa alla ingredienser till fyllningen till en len blandning. Häll över allt förutom 1-2 msk i formen. Häll i ingredienserna till jordgubbslagret och mixa slätt. Häll över det föregående lagret. Frys i minst 5 h. Ta ut kakan från frysen och låt stå cirka 15-20 minuter innan du hugger in. NJUT!
Roses | via Tumblr
Roses | via Tumblr
RSS 2.0