www.katrinarosales.se www.chawo.blogg.se

LINS & CASHEWBOLLAR MED EN ASIATINSPIRERAD YOUGHURTSÅS.

I think it's time for some veggiedinner around here!
 
 
Ibland blir jag helt förundrad över hur mycket konstigt en kan möta på en dag. Den här onsdagen har jag genomgått diverse faser av hjälp-vad-ska-jag-ta-mig-till, åh-vad-livet-ler-mot-mig-idag  till sänd-mig-en-säng-här-och-nu-Gud-jag-behöver-en-powernap-och-det-är-på-momangen. Ja, jag kan med all säkerhet säga att jag fått testa på det mesta idag.
 
Dagen började med att jag hade fem stycken läkarstudenter + en professor som glodde ner i gapet på mig. FEM STYCKEN. Vad hände med det där med individualisering som jag lärde mig i skolan igår?
 
Jag fick iallafall överflödande komplimanger om vilken kapacitet jag hade att dra ut tungan långt, så det kanske var värt de där fem nervösa isbitsliknande personerna, om utdragning av tungan nu är några skills som man kan skryta över. Jag har väl inte världens bästa immunförsvar och gått på en mängd olika utredningar hit och dit. Det är förhoppningsvis inte något gravallvarligt iallafall. 
 
Cyklade därefter rätt pigg och glad till skolan och relaxade mig ner i biblioteket helt överlycklig över att det fanns lite tid för att beta av lite plugg. Käkade lunch och sen BOOM trötthet från en annan värld. Pannan åkte ner i bordet och fick stanna kvar där en lite för lång stund. Led mig igenom eftermiddagen och övervägde att åka hem innan jag skulle jobba. Halsade koffeinet och käkade mellanmål innan jag gick ut och promenerade. Det är att rekommendera när en är dödstrött, vilken påfyllning! 
 
Allt var återigen frid och fröjd. Tills.
 
 
Jag klev innanför dörrarna på jobbet. Jag har en matlagningskurs för några personer med funktionshinder eller personer med speciell begåvning som de hos oss även kallas, och det brukar vara en av veckans bästa stunder, då leendena jag får av dom är som bränsle för själen. Idag hade jag dock redan hunnit få motorstopp innan det nya bränslet kom in. Mina ben samarbetar inte alltid med mig och helt plötsligt kunde jag inte stå upp. Jag ville bara lägga mig ner på golvet och gråta istället för att rulla köttbullar och återigen förklara att man inte ska skrika rätt ut. Inte för att man då får ont i tårna som en tjej lyckats övertyga de andra, utan för att huvudet kan få sig en omgång, och i mitt fall även benen. Kaos. På hög nivå. 
 
Jag försökte visa mig trevlig, hjälpa till och hålla ordning ett tag men sedan gav jag upp och fick hjälp av en annan snäll tjej från en konstcirkel som precis hade slutat. Hon fick ta över och jag fick bli buren in till bilen. Nu har jag dock fått lite energi och haft benen i högläge så det är lugnt och fint igen. Onsdagsfriden är återigen här och jag är glad igen.
 
Extra glad blir jag när jag tänker på dessa vegobollarna som jag åt igår. Riktigt riktigt goda är dom. Jag älskar vegetarisk mat och funderar kanske på att köra något som VECKANS VEGO eller något här på bloggen. Jag får helt klura vidare på den medans ni gör dessa godingar.
 
 
Lins och cashewbollar med en asiatinspirerad youghurtsås:
 
Sätt ugnen på tvåhundra grader. Koka två dl röda linser i lättsaltat vatten 5-7 minuter. Montera matberedaren under tiden. Ha i 1,5 dl cashews med 1 dl havregryn, 1/2- 1 hel kruka basilika, 1 nypa salt, 1 msk olja, 1 msk tomatpuré, 1 vitlöksklyfta, 2 krm paprikapulver. När linserna är klara låter du dom rinna av i durkslag och häll i dom i matberedaren.  
 
Mixa allt till en smulig blandning, inte för mycket - utan lagom. Vi ska inte göra pastej. Häll över smeten i en skål. Ta fram en annan liten skål och ha i lite olja. Toppa fingrarna i olja och ta cirka 1 msk smet och rulla till en boll. Lägg på en bakplåtspappersklädd form, och fortsätt rulla resterande smet. grädda i cirka 10 minuter och vänd de sedan och låt de gräddas klart i 5-6 minuter. Stäng av ugnen och låt de stå i cirka 10 - 15 minuter om du vill ha en crunchy yta, annars äter du direkt efter gräddning.
 
Blanda ihop 2 dl turkisk youghurt, 1 riven vitlöksklyfta, 2 msk sweet chili sås, 3 msk lime eller citronsaft, 1 tsk sesamolja & lite salt och svartpeppar. Ställ in i kylen så länge. Jag serverade bollarna med bulgur. That's it!
 
 

STRÖMMAR AV LEVANDE VATTEN.

Jag känner ofta att det är strömt i mitt liv, och extra mycket när det går mot mig. Faktum är att det är de strömmarna som dominerar för många av oss, eftersom blåsten ständigt tycks vara emot. Jag tror att vi måste bestämma oss för att vi befinner oss i levande vatten. Det är ofta ingenting som kommer till oss.
 
Det levande vattnet infinner sig nog när vi väljer att tro på att det finns och sedan ser det. Jag och kanske flera  andra kan uppleva det som negativt klingande och provocerande, eftersom man då upplever det som att det därför är upp till oss själva. Jag tror dock inte att vi behöver åstadkomma något för att få livet att gå med oss istället för mot oss, men det är lätt att bli förgiftad av prestationerna i motströmmarnas lögner om att vi inte kan stå emot dom. Vi tror att vi måste prestera för att få frid och för att få leva i strömmar av levande vatten.
 
Medströms.
 
Det är inte lätt, men jag måste ständigt påminna mig om att det är något man behöver välja om och om - att se det vatten som flödar för oss istället för det som är emot oss. 
Livets mest livgivande resa i Kairo med solnedgång, världens finaste vän och löften om hopp. Plåster för själen & en skjuts mot strömmar i levande vatten. Det var oerhört vackert - alltihop. 
 

AUTUMN SALAD WITH BRIE, FIGS & CARAMELIZED PECANS.

God kväll, eller god natt. Jag vet vad ni kommer att drömma om!
 
 
 
 
Jag + fikon + pekannötter + brie = happy clappy monday.
 
 
Oh yes. 
 
 
Ni vet när det är extrapris på precis det en vill ha? Eller ni behöver inte veta, för jag vet. 
 
 
& det är magnifikt!
 
 
Jag köpte tolv stycken fikon för trettio kronor och blev helt till mig. Alla dessa fikon som kommer i alla färger och former är så vackra att jag knappt vill använda dom.  
 
 
Det gjorde jag dock, för att få en riktigt god middag. Ni har dessutom tur idag, för jag är alldeles för trött för att rabbla på som jag brukar. Jag vill bara säga att ni ska göra den här salladen. Den är snabb & GOD. Nu ska sminket äntligen ryka och huvudet i sängen dyka. 
 
 
Höstsallad för två personer: 
- rucola - 6 färska fikon - ett halvt paket bacon - 1 stort äpple - cirka 100 gram brieost- 1 dl pekannötter - 1/2 dl lönnsirap - 1 msk smör -  1/2 tsk flingsalt - 0,4 dl olivolja - 1 msk äppelcidervinäger - 1/2 tsk senap - salt och peppar - 
 
Sätt ugnen på 200 grader. Dela både fikon och bacon på två. Rulla ett halvt fikon i en halv baconskiva och gör så med resten. Pensla med lite lönnsirap (inte allt) cirka 2 msk kanske. In i ugnen i 15 - 20 minuter. Under tiden steker du smör, pekannötter, resterande lönnsirap och flingsalt på låg värme i cirka 8 - 10 minuter. Blanda olivolja, senap, äppelcidervinäger, lite salt och peppar i en skål. Tärna brie och skiva äpplet. När fikonen är klara serverar du dom med det andra & låt dina tastebuddies jubla!
Roses | via Tumblr
Roses | via Tumblr
RSS 2.0